fredag, oktober 12, 2007

...och hela världen bara tittar på

Nästan exakt fem ton utbränt svenskt kärnavfall är på väg till ökända Sellafield – och världen tittar på. Med undantag för Greenpeace som faktiskt gör nått och två nordiska miljöministrar som skriver bekymrade brev. Men till dom senare hör besvärande och pinsamt nog inte vår.

Istället är Andreas Carlgren oförlåtligt tyst. Detsamma gäller faktiskt vår ansvariga sjöfartsminister. För även om Åsa Torstensson uttalar sig, pratar hon både runt och strunt.

För sju år sen hade vi en miljöminister som stoppade en liknande transport därför att Sellafield hade för dålig säkerhet. Inget positivt har hänt sen dess, bara fler allvarliga händelser. Och helt oviktigt i sammanhanget kan det ju inte vara att Sellafield fortfarande inte har någon metod för att förvara utbränt kärnavfall.

Eller att det avfall som nu skeppas iväg innehåller dryga kilot av ett så kallat supervapenplutonium som är ett av de farligaste ämnen som mänskligheten producerat. Eller att vi i utbyte ska ta emot annat utländskt avfall och plutonium trots att vi redan för tjugo år sen sa att vi aldrig skulle. Dessutom kan man ju tycka att det finns en hel massa andra skäl här i världen, för att sätta stopp även denna gång.

Men sånt stör tydligen inte Carlgren det minsta. Han varken säger eller visar sig särskilt upprörd i alla fall. Och Torstensson spär på mesigheten i regeringens miljöpolitik och avsvär sig både sitt å Carlgrens å hela övriga regeringens ansvar genom att hänvisa till Statens Strålskyddsinstitut. Och därmed till företaget AB SVAFO och vidare till börsnoterade Studsvikkoncernen.

Sånt är platt fall för en regering. Och för dessa två ministrar, även om Carlgren tappade sina principer för läng(r)esen. Men Torstensson är alltså inte annorlunda hon. Lätt som en plätt gick hon från tydlig, eller som det numera måste heta: påstådd kritiker mot både avfall och utförsel, till att fullt ut acceptera detsamma.

Det är inte utan än att dom skulle kunna bistå en före detta statsminister på torsdag och tala på Stora Chefsdagen om att ”Lyckas som chef – hitta din personliga ledarstil”.

Men dom kanske är i Sellafield den dan.

Inga kommentarer: