fredag, oktober 12, 2007

Det här är ingen rolig situation

Skolledningar visste inget. Facket hade noll koll. Och nu rasar föräldrarna, skriver insändare och kräver möten. Och barnen tittar på. Eller står bredvid snarare. Det handlar om skolans vara eller inte vara i Karlskrona och just nu liknar det mer det senare.

Arton miljoner i minus är inte småpotatis. Det är förstås en ekonomisk kris, men faktiskt också en politisk sådan. Femklöverns politiker visste visst men nu heter det bara att ”det här är ingen rolig situation och jag vet inte riktigt hur vi ska hantera den”.

Rejält i underkant, kan man kan kalla sånt ordval. Och samtidigt så typiskt för femklövern som regerar Karlskrona idag. Å ena sidan liten förankring i verkligheten å andra sidan heller ingen kompetens att ta av när den tränger sig på. Skolpolitiken är bara ett av dom ansvarsområden som körs i botten.

Och då är ändå allt tjat om disciplinens saliga inverkan, behörighet framför allt och mer och fler betyg ingenting, jämfört med vad friskolornas rätt att gå före både ekonomi och elevantal ställer till med. Och som ger miljoner i minus, i Karlskrona är det nästan alla dom 18 som nu fattas, bara på grund av överytor. Detta fina ord för skollokaler som blivit för många för att friskolor skaffar helt nya.

Så här står vi, med miljonminus men ändå inte med det som verkligen behövs: ett bättre innehåll i skolan. I stället för papperskopior, mat för en femma per styck, asfalt och 0-9-skolor och lärare som blev schemalagda för flera år sen och efter sjukskrivning kommer åter om så bara på några procent - och oavsett om så en hel nia därmed tappar den mattelärare som i två år förberett dom inför nationella prov.

Och nu ska den största motorsågen alla tider dra över skolan i Karlskrona och stänga och lägga ner. Och flytta barn som vore dom vilka möbler som helst.

När ingen motorsåg någonsin skulle dra över skolan. Därför att det menades något med att sätta barnen i främsta rummet. Och det gick att vägra friskolor.

Inga kommentarer: