fredag, oktober 12, 2007

Religion får aldrig beskära yttrandefriheten

Bilden i Nerikes Allehanda på Muhammed som rondellhund sägs vara en förolämpning mot en miljard muslimer. Från Iran kommer påståenden om att det är sionister som publicerat bilden och att vårt land inte vill ha vänskapliga relationer med andra länder.

Muhammedteckningar blev alltså inte bara en händelse som startade och urartade i Danmark, och fick följder i resten av världen. Nu har vi detsamma här. Liksom frågan om det är en provokation att teckna Muhammed och om det i så fall ska få konsekvenser.

Men frågan är helt fel. Det som verkligen gäller är om religioner ska få styra vad som är yttrandefrihet eller vad som får göras eller inte göras i världen och samhället idag. Och det svaret måste bli ett klart nej.
Religioner ska inte styra vare sig det ena eller det andra. Religioner ska inte vara tvång eller underkastelse. Religioner ska kritiseras och ifrågasättas, precis som allting annat. Och att skoja om dom ska inte heller vara något undantag.

Därför måste det vara okej att teckna Muhammed likaväl som att teckna andra av människors valda gudar - och i alla sorters konstellationer – utan självklara rättigheter att få ta hämnd och kräva sanktioner eller att publicister eller tecknare ska brinna i helvetet.

Reaktionerna mot Nerikes Allehanda visar tydligt att religioners tillskyndare inte skyr några medel. Men att gå dessa till mötes i resonemanget att yttrandefriheten måste beskäras för att den djupt kränkt någons övertygelse, vore förödande. Och kan vi tillåta nazister och rasister att ständigt visa bilder på Hitler eller symboler för densamme, ska vi tillåta teckningar av Muhammed.

Dessutom finns det andra övertygelser som först och främst och mer än religiösa sådana, skulle värnas och tillåtas. Ta politiska övertygelser. Eller att få älska den man vill.

Inga kommentarer: