fredag, oktober 12, 2007

Så slår alliansens budget – hårt

Den sågades av alla som inte tror på att själv är bäste dräng. Men vad hjälper det. Alliansen regerar, alltså lägger den också budgeten. Och eftersom alla i alliansen vill vara den som är mest för snabba stora förändringar som drabbar alla utom bäste dräng, blir den därefter.

På sånt följer besked som att ”ingen ska kunna få a-kassa vid deltid mer än 75 dagar” och uttalat som om ännu mer vore något alla deltidsarbetslösa både planerade och hade kul utav och gärna ville fortsätta ha resten av livet. I stället för som det faktiskt är: en konsekvens av ingen rätt till heltid och det enda som bjuds, och särskilt kvinnor i form av låglönejobb inom omsorg och service.

Ett annat är sjukförsäkringsreformen. Som skrämmer till ännu mer sjuklighet och kräver den sjuke på allting annat först och före alla andra behövliga systemförändringar. Alltså blir det lägre ersättning redan från början därför att den sjukpenninggrundade inkomsten ska multipliceras med något annat än idag. Alltså måste den sjuke vara beredd att byta arbetsuppgifter om hon är för sjuk för att klara av sina ordinarie. Funkar inte det ska hon söka jobb någon annanstans redan efter ett halvårs sjukdom.

Och är hon konstigt nog sjuk ännu efter ett års sjukskrivning, får hon dessutom sänkt ersättning. Men eftersom alliansen menar att folk blir friskare fortare ju tuffare dom har det innan, så kommer det givetvis aldrig att gå så långt. Särskilt inte som arbetsgivare ska få dra av dubbla arbetsgivaravgifter om de anställer sjukskrivna.

Ty sådan är numera den enskildes förmåga att det faktiskt inte finns människor som saknar möjlighet att klara liv och ekonomi. Och skulle dom ändå finnas, är dom bara något tillfälligt övergående och har själva både ansvaret och skulden.

Till skillnad från arbetsgivare som aldrig anställer sjukskrivna, arbetslösa eller invandrare med konstiga namn om dom inte får betalt för det.

Inga kommentarer: